Nacht van de Veerkracht

Code rood: the wheel of fortune


De COVID-19-pandemie zorgt voor een crisis, en de crisis duurt lang! Steeds meer planbare zorg wordt uitgesteld (afgeschaald) om ruimte te maken voor acute zorg. Er is sprake van code rood. Op de korte termijn lijkt het prioriteren van patiënten die acute zorg nodig hebben eenvoudig te rechtvaardigen omdat zo levens worden gered, maar op de lange termijn kan die aanpak uiteindelijk levens kosten. 

De gezondheid van mensen die moeten wachten op niet acute zorg kan in de tussentijd namelijk verslechteren. Wanneer code rood lang aanhoudt zullen dus andere keuzes overwogen moeten worden over het verdelen van zorg. Het CEG stelt in de publicatie Code Rood, dat beleid voor een rechtvaardige verdeling van langdurige schaarse zorg is gebaseerd op een balans van drie morele uitgangspunten – gezondheidswinst, gelijkwaardigheid en behoefte (nood) – die onderling kunnen schuren en per situatie meer of minder gewicht krijgen. De uitgangspunten zijn alle drie belangrijk maar het is niet mogelijk om aan alle drie evenveel recht te doen. Er zal in tijden van langdurige schaarste dus hoe dan ook schade ontstaan.

In de sessie gaan we met een creatieve werkvorm aan de slag om een afweging te maken. Hoe gaan we veerkracht stimuleren op de plek in de samenleving die in de afweging het onderspit delft?

De workshop wordt geleid door: Martine de Vries en Iwan van der Horst (voorzitter NVIC)

BIO SPREKERS

Martine de Vries


Ik ben hoogleraar Normatieve Aspecten van de Geneeskunde en hoofd van de Sectie Ethiek & Recht in het LUMC. Tevens ben ik voorzitter van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), dat recent een signalement uitgaf over langdurige schaarste in de zorg en onvermijdelijke keuzes die gemaakt moeten worden (“Code Rood”). Samen met vier collega-ethici dachten we mee over het Draaiboek Code Zwart tijdens de COVID pandemie. Ik ben  als ethicus werkzaam in diverse commissies en adviesraden, waaronder de CCMO en de Gezondheidsraad. Mijn benadering van schaarste- en passende zorg vraagstukken is vanuit een bijzonder perspectief, namelijk dat van de Global Health Ethiek. Daarin spelen concepten als epistemische onrechtvaardigheid, implicit bias en othering een belangrijke rol. Vanuit dit perspectief geef ik op een vernieuwende manier antwoord op de vraag wat de doelen van de gezondheidszorg zijn en hoe te komen tot een daadwerkelijk rechtvaardige verdeling van zorg als niet alles meer mogelijk is zowel vanuit financiële afwegingen als vanuit ecologische duurzaamheid (zie link). Naast mijn ethiek-activiteiten werk ik als kinderarts. In 2021 was ik arts in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, en in 2022 in een opvangshelter voor Oekraïense vluchtelingen in Krakau.


Iwan van der Horst

Als cardioloog-intensivist, afdelingshoofd, medisch directeur, toezichthouder en voorzitter

van de landelijke beroepsvereniging ben ik op veel manieren betrokken in de zorg voor acute en zieke patiënten. De ene keer als zorgverlener, een andere keer als leidinggevende en dan weer als bestuurder. Vanuit die verschillende rollen kijk ik vanuit verschillende perspectieven naar de zorg. Zeker tijdens en na de pandemie heb ik geleerd hoe het is om schaarste te hebben of hoe je daarop voor te bereiden. Daarbij heb ik tijdens het lesgeven en in mijn wetenschappelijke onderzoek met veel belangstelling gelezen over beslissingen, heuristieken en onzekerheid. Als vader van nu studerende kinderen leer ik hoe het is om op te groeien in een snel veranderende wereld en hoe belangrijk het is na te denken waar we nu staan en waarop we ons kunnen en moeten voorbereiden. Daarbij is veerkracht onontbeerlijk


Myrthe Lenselink

Ik ben coördinator van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid en kijk uit naar dit grote ethiek-verjaardagsfeest. Veerkracht gaat ook over kunnen omgaan met chaos, paniek en onzekerheid. Code Rood is precies een voorbeeld van een situatie waarin veerkracht heel belangrijk, of eigenlijk noodzakelijk is. We gaan zien of we in deze sessie samen met de verwarring om kunnen gaan… 

Share by: