Nacht van de Veerkracht

INTRO 

Menselijke stamcellen maken het steeds beter mogelijk om de menselijke ontwikkeling (deels) na te bootsen in een petri schaaltje. Hoewel stamcellen oorspronkelijk alleen uit embryo’s verkregen konden worden, kunnen ze nu ook worden verkregen door het herprogrammeren van gespecialiseerde lichaamscellen. Dergelijke technieken wordt al langer gebruikt om (ab)normale orgaanontwikkeling te bestuderen maar er is nu ook een groeiende interesse in het gebruiken ervan voor het kweken van volledigere orgaansystemen, zoals stamcel-afgeleide geslachtsklieren en geslachtscellen, of zelfs (modellen van) menselijke embryo's. 

Deze vooruitgang opent niet alleen de deur naar diepgaander onderzoek naar menselijke onvruchtbaarheid en de vroege menselijke ontwikkeling, maar ook naar tal (nieuwe) ethische vraagstukken over wanneer we precies spreken van beginnend van menselijk leven, of stamcel-afgeleide modellen wel of niet moreel gelijkwaardig zijn aan hun natuurlijke tegenhangers, en hoe de bestaande ethische kaders op deze technologische ontwikkelingen toegepast moeten en kunnen worden. Kortom, zijn bestaande kaders en opvattingen over de verwekking veerkrachtig genoeg om op deze ontwikkelingen van toepassing te zijn en wat volgt daar dan uit? Tijdens deze boeiende parallelsessie gaan biologe Susana de Chuva Sousa Lopes en ethicus Seppe Segers met elkaar en met het publiek in gesprek over deze en vele meer vragen.


BIO SPREKERS

 Seppe Segers

Ik ben professor in de ethiek en moraalwetenschappen aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Mijn onderzoekdomein omvat zowel de theoretische als toegepaste ethiek. Wat dat laatste betreft, focus ik in hoofdzaak op morele vragen uit de medische ethiek, met bijzondere aandacht voor vraagstukken uit de reproductieve gezondheidszorg en filosofische uitdagingen inzake nieuwe informatietechnologie binnen de geneeskunde. Ik doceer onder ander normatieve ethiek, vraagstukken uit de ethische theorievorming, moraalwetenschap en ingenieursethiek.

 Susana Chuva de Sousa Lopes

Share by: