Nacht van de Veerkracht

In deze sessie gaan we op interactieve wijze kennismaken met de Waardenladder. De Waardenladder is een denk- en gesprekshulp gebaseerd op onderzoek naar de balans tussen vrijheid en veiligheid in de zorg voor mensen met dementie. De groep wordt in kleine teams verdeeld, waarna we aan de hand van een casus uit de praktijk de Waardenladder gaan spelen. 

De Waardenladder bestaat uit een doos met twee sets kaartjes, een handleiding en een speelbord. Eerst selecteer je verschillende uitspraken van bewoners, verwanten en zorgverleners die passend zijn bij de casus en ontdek je welke waarden daarbij horen. Door vervolgens met elkaar de waarden op volgorde van belangrijkheid te leggen, ontstaat er een moreel gesprek over wat het goede is om te doen in deze situatie vanuit de verschillende perspectieven.

Een sessie duurt ongeveer 20 minuten. Het kan dus tijdens een MDO of ander overleg vrij snel worden toegepast. Het vergt geen verdere voorbereiding. In zorgteams wordt de Waardenladder ingezet om tot concrete afspraken te komen voor de beste aanpak in complexe situaties rondom vrijheid en veiligheid voor mensen met dementie. De uitkomst kan door een foto ervan te maken, worden opgenomen in het zorgleefplan (ECD) zodat deze regelmatig kan worden geraadpleegd Daarnaast draagt de Waardenladder bij aan de zorgvuldige toepassing van de Wet Zorg en Dwang (Wzd).

BIO Marlou Otten 

Ik ben Marlou Otten en werk sinds kort als docent Ethiek en filosofie bij Social Work, Hogeschool Inholland in Den Haag. De afgelopen jaren heb ik met heel veel plezier vanuit een zorgethisch perspectief kwalitatief onderzoek gedaan in o.a. de zorg voor mensen met dementie. Door het onderzoek, maar ook door mijn eigen werkervaring als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking, weet ik hoe veel en graag zorgverleners met ethiek bezig zijn. Daarom vind ik het belangrijk en zinvol om te blijven zoeken naar (creatieve) manieren om (toekomstige) zorgverleners te helpen in het nadenken over en omgaan met de zeer complexe, ethische zorgvragen die zij in het werk tegenkomen.


Share by: